Bekkeninstabiliteit


Fysiotherapie bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit is bedoelt voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (bekkengewrichten, lage rug en heupen)
Bekkeninstabiliteit ook wel symfysiolyse genoemd, ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Hoewel incidenteel kan het ook door een ongeval of sportblessure ontstaan.
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit te Rotterdam blijkt:
Eťn op de acht vrouwen heeft na hun zwangerschap rug- of bekkenklachten die ze voor die tijd niet hadden. Van deze groep ontstaan bij 66% de klachten tijdens de zwangerschap en bij 34% ontstaan de klachten in drie weken na de bevalling. Bij de tweede zwangerschap krijgt 85% van deze groepen de klachten opnieuw. Na de bevalling heeft 1% kans op verslechtering van de klachten.
Men vermoedt dat de klachten tijdens de zwangerschap ontstaan als gevolg van verslapping van de banden van het bekken onder invloed van het hormoon relaxine.
De klachten na de bevalling zouden ontstaan als gevolg van het mechanisch geweld tijdens de bevalling (te groot kind, stuitligging) en eventueel als gevolg van een slechte baringshouding (te veel buiging in de wervelkolom, heupen en knieŽn).
Bij 50% van de vrouwen die na de bevalling klachten krijgen, vermindert de pijn binnen 6 weken.
De gewichtstoename tijdens de zwangerschap lijkt niet van invloed te zijn op wie het wel en wie het niet krijgt.
Vrouwen die via IVF bevrucht zijn, hebben als gevolg van de hormoonkuur vooraf een verhoogd risico.
Soms openbaren de klachten zich pas jaren later. Dit doet zich voor wanneer iemand jaren lang een balans heeft weten te behouden tussen wat zij deed en wat zij aankon (belasting en belastbaarheid). Als deze balans verstoort wordt, kunnen de klachten zich presenteren. Echter het ontstaansmoment ligt jaren eerder.

Wat is fysiotherapie bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?

De bekkentherapeut kan ingeschakeld worden bij klachten a.g.v. functiestoornissen van de bekkenring. Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit pijndemping en ontspanning van de gespannen spieren in de bekkenregio middels warmte en massage. Het geven van leefregels en adviezen voor het algemeen dagelijks leven. Lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en versterking van bekkenbodem, schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren. Het leren omgaan met en het dragen van een bekkenband.
Vanaf zes weken na de bevalling wordt de oefentherapie geÔntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden en sport.
De therapie na een ongeval, sportblessure of late openbaring van de klachten is nagenoeg gelijk aan de behandeling vanaf zes weken na de zwangerschap met wat meer nadruk op de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Voor welke klachten is fysiotherapie bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit geschikt?

Veel klachten die ontstaan door functiestoornissen in de bekkenring kunnen door de bekkentherapeut positief worden beÔnvloed. Hierbij kunt u denken aan:
- Pijn aan de voorzijde van het schaambeen, liezen, binnenzijde bovenbeen, stuitje, bil, bekkenbodem, onderbuik en rug.
En beperkingen in deze volgorde:
- 1. pijn bij schokkende bewegingen
- 2. niet lang kunnen staan
- 3. niet lang kunnen lopen
- 4. niet lang kunnen fietsen
- 5. niet lang kunnen zitten
- 6. niet lang kunnen liggen

Of fysiotherapie bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit ook uw klachten kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling.

Wat gebeurd er tijdens de eerste behandeling?

Tijdens de eerste behandeling voert de bekkentherapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiŽnt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De bekkentherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de bekkentherapeut of de patiŽnt andere lichamelijke problemen heeft die zijn toe te schrijven aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

Verwijzing en vergoeding

Ondervind u hinder van klachtenals gevolg van functiestoornissen van de bekkenring? De eerste stap is een gesprek met uw huisarts. Die bepaalt samen met u welke behandeling het meest geschikt voor u is: medicijnen, een verwijzing naar de medisch specialist of een fysiotherapeutische behandeling.
De verzekering vergoedt de fysiotherapeutische behandeling, mits u doorverwezen bent door uw huisarts of specialist.

Opleiding

Bekkentherapeuten hebben na hun HBO-opleiding Fysiotherapie een speciale opleiding op het gebied van de pre- en postpartum gezondheidszorg en bekkenproblematiek gedaan.

Waarvoor u bij ons terecht kunt